Nieuws

Wat is een gezonde lunch?

donderdag, 13-11-2014  

Ieder mens is anders en ieder mens heeft andere behoeften, maar ieder mens is ook hetzelfde en heeft gezonde voedingsstoffen nodig om sterk en fit te blijven. Gezond eten zou iets zijn waar dagelijks op gelet moet worden, maar toch laten veel mensen het na om bewust te kiezen voor wat ze eten en dat resulteert in het binnenkrijgen van te veel vetten en suikers die zorgen dat mensen aankomen en te veel gaan wegen. Een gezonde lunch is een lunch die je iedere dag tot je neemt en die voldoet aan een aantal eisen. Deze eisen zijn dat de gezonde lunch vitaminen, mineralen en eiwitten bevat. Niet iedereen vindt het lekker om een gezonde lunch te eten in de vorm van een salade maar er zijn ook andere manieren om gezond te eten. Heeft u weleens nagedacht over de mogelijkheid om een gezonde boterham te eten zoals speltbrood of desembrood? Dit soort brood is namelijk erg gezond en wordt door het lichaam veel beter opgenomen dat wit brood. Het is belangrijk dat u brood eet waarin genoeg vezels zitten, want vezels zorgen voor een goede spijsvertering en dat zorgt weer voor een goede stoelgang en dat u geen last heeft van obstipatie of andere darmklachten. Waar zou een gezonde lunch allemaal uit kunnen bestaan? hoor ik u al vragen. Dat is een goede vraag en deze vraag verdient dan ook een goed antwoord. Bij gezondheidweetjes geloven wij erg in de kracht van variatie. Dat houdt in dat wij denken dat het goed is om veel af te wisselen. Iedere dag hetzelfde eten zorgt er namelijk voor dat u steeds dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt en juist door af te wisselen krijgt u meer stoffen binnen. Een aantal voorbeelden van dingen die u dagelijks zou moeten eten zodat u voldoende gezonde stoffen binnenkrijgt zijn:

  • vezelrijke voeding zoals volkoren brood, pasta of rijst
  • groenten zoals spinazie, broccoli en andere seizoensgebonden producten
  • fruit: drie stuks fruit per dag is voldoende
  • eiwitten uit natuurlijke producten
  • gezonde vetten zoals olijfolie en kokosolie

Een gezonde lunch: fabeltjes

Veel mensen denken dat als ze gezond willen eten, ze bepaalde dingen helemaal niet meer mogen eten zoals vetten en suikers maar dat is niet helemaal juist want het ligt iets genuanceerder dan dat. Een mens heeft vet nodig om af te vallen. Dat is iets wat niet iedereen weet. Gezonde vetten zorgen namelijk voor een gezond lichaam en deze kunnen ook makkelijk worden afgebroken. Gezonde vetten zitten in vis en olie en ook kokosvet biedt een zeer goed alternatief, of onverzadigde vetten zoals roomboter. Mensen die te dik zijn moeten ervoor zorgen dat ze hun levensstijl veranderen op een dusdanige manier dat ze gezonde stoffen binnen krijgen in plaats van ongezonde stoffen. Een verandering aanbrengen in het dagelijkse patroon kan al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het verwisselen van brood voor rijstwafels. Zo hoeft u niet meer geld uit te geven maar verlicht u wel uw voeding. Een gezonde lunch hoeft niet moeilijk te zijn. U maakt een gezonde lunch erg makkelijk klaar en daarom zijn veel mensen ook blij als ze over schakelen op een gezonde lunch. Het idee van een gezonde lunch is eigenlijk heel simpel. Kies voor vers en simpel en kies niet voor zaken die uit een blik komen. Bewerkt voedsel is van nature minder gezond omdat er allemaal stoffen aan worden toegevoegd en in omdat er door de bewerking allemaal belangrijke stoffen uit verdwijnen. Wij raden dus altijd aan om te kiezen voor een lekkere lunch met verse producten. Het kopen van seizoensproducten is ook altijd een aanrader want seizoensgroenten zijn namelijk groenten die in Nederland groeien. Deze hoeven niet van ver te komen en dat maakt dat ze minder lang hoeven reizen en vooral verser zijn. Hoe verser, hoe beter!

Een gezonde lunch: eenvoudig en snel

Zoals gezegd hoeft het bereiden van een gezonde lunch helemaal niet ingewikkeld te zijn zoals sommige mensen wel denken. Een gezonde lunch kan gewoon bestaan uit brood en gezond beleg. Kies er ook eens voor om tomaat en komkommer op uw boterham te leggen. Zo verrijkt u uw lunch met verse groenten en krijgt u meer gezonde stoffen binnen die uw lichaam van binnenuit zullen voeden. Als u op weg bent naar een gezondere levensstijl dan is het ook aan te raden om voor meer beweging te zorgen. Meer bewegen kan eenvoudig worden bereikt door in plaats van met de auto, de fiets te nemen naar de winkel of maak eens een wandeling en snuif de frisse lucht op. Meer bewegen zorgt ervoor dat mensen meer in balans komen en gezonder worden. Hoe beter men zich voelt, hoe meer men ook zin krijgt in gezonde dingen. Hoe gezonder het lichaam, hoe duidelijker de signalen die het afgeeft en dat zult u merken aan uw eetbehoeften. Let dus goed of u voldoende beweging krijgt en als dat niet zo is, ga dan eens kijken bij een sportschool of een sportclub. U kunt hier vaak voor weinig geld een lidmaatschap nemen en dan zult u merken dat u snel in vorm komt. Het is belangrijk om goed in je vel te zitten. Dat maakt mensen gelukkiger en blijer. Ga naar onze website voor uitgebreid advies over voeding, beweging en weetjes over gezond en bewust leven. Wij zijn er voor u om u op weg te helpen naar een gezondere levensstijl. Dat is toch iets wat we allemaal willen; ons goed voelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.